Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyšívání

Každý z nás se nejspíše již setkal s výšivkou, a to již v základní škole v oboru výtvarném, kde jsme rovným stehem vyšívacím vyšívali, nebo spíše šili srdíčko.

Vyšívání

Někteří z nás šli studovat takové obory, jako je švadlena, nebo módní návrhářka. Takoví mají před námi, pro ně smrtelnými lidmi, v takovýchto oborech náskok.

Ruční práce, tak dlouho nepopulární se už nějakou dobu postupně vracejí do módy. V dnešním článku se budu věnovat pouze jednomu z odvětví ručních prací, a to vyšíváním.

Nedávno jsem si koupila knihu Vyšívání, Galerie stehů, od Lucindy Gandertonové. Nenechte se prosím knihou zmást, je pro pokročilé vyšívače/vyšívačky, a vzory, protože Lucinda Gandertonová je američanka, jsou vyšity, na jiném druhu kanavy, než je evropský. Jmenuje se tapiko, a v současné době je již kdispozici i v evropských obchodech.

Klasický křížkový steh se ale dělá z rohu do rohu, a to jak na kanavě, tak i na aidě.

Začneme ale od začátku…

Co je to kanava? Co je to aida?

Kanava

Kanava i aida jsou obě druhy vyšívacích látek. Zatímco kanava je tužší a hodí se proto pro vyšívání obrázků i gobelínů. Hodí se zkrátka pro obrazy, které přijdou na zeď a může se vyrábět i z plastu. Někdy se vyskytují i kanavy i aidy ze dřeva, takové se vyšívají hlavně vlnou. Kanava připomíná vzhledově plátno, a i je druh uměleckého plátna.

Aida

Aida, panama a všechny ostatní druhy vyšívacích látek, jsou látky v pravém slova smyslu. Zatímco vyšívání obrazů a gobelínů je na pomezí mezi spíše výtvarným uměním a ruční prací, jde tedy spíše o výtvarné umění, z aidy, panamy, a jiných vyšívacích látek se šije. Dají se z nich ušít šaty i bytový textil. Kreativitě se meze nekladou.

Uměleckým dílem může být ale i výšivka na aidě, šaty s výšivkou, i bytový textil. Vše záleží na kvalitě provedení. Pokud je výšivka krásná, a tedy kvalitní, jde o umělecké dílo.

Proč krásná znamená kvalitní?

Protože vyšívání je těžké, i když to tak na první pohled nevypadá, v zásadě všechny vzory jsou krásné, a proto kvalita odvisí od kvality provedení, a proto se podle krásy posuzuje, jak je výšivka kvalitní.

Svádí Vás to nejspíše ke koupi knihy výše zmíněné, od Lucindy Gandertonové, a kdybyste věděli, co je v ní, tak ještě více.

Základní steh z rohu do rohu je dost těžký sám o sobě, a krásný se dělá už jenom tím, že se snažíte, alespoň ze začátku, vyšívat všechny křížky stejným směrem.

Pro ozdobu lze vyšívat i do šipky, což znamená jeden sloupec směrem jedním a druhý sloupec směrem opačným. To už ale je bohužel pro mírně pokročilé vyšívače/vyšívačky. Dá se ale i na obyčejné kanavě, klidně i s předtištěným vzorem krásné vyšívat například gobelínovým stehem.

Zatímco tedy kanava připomíná plátno, aida a hustší vyšívací látky jsou látky určené jak na šití, tak na vyšívání. Můžete si z aidy ušít polštářek a vyšít si na něj, co chcete. Fantazie je to jediné, co Vás povede.

Krušné začátky

Nejlepší je ale nakonec vyšívání na nepředtištěné kanavě, aidě. To pochopí pokročilý vyšívač/vyšívačka. Když na vyšívání přicházíte sami, to nejlepší, co můžete udělat, je koupit si předtištěnou kanavu, k tomu si zvlášť objednat bavlnky ( mulinky), a vyšívat podle barev. Je to zároveň i to nejlepší, na co se dá přijít. Vyšívání Vám ale může někdo vysvětlit, a pak se nemusíte vyšívání učit takto složitě, ale budete ho umět hned. Pokud se ale rozhodnete pustit se do toho sami, čeká Vás krušná budoucnost, podívejte se na ni, můžete!

Koupíte si, jak jsem řekla předtištěnou kanavu a vyšívate podle barev, mulinky si koupíte k tomu zvlášť, a vyšijete skoro celý např. 30x40 cm obraz. Pak Vám nejspíše dojdou mulinky. Mezitím si koupíte spoustu dalších předtištěných kanav, které chcete vyšít. Pak už nemáte čím vyšívat, nejspíše se Vám mezitím zalíbí nějaká vyšívací sada s předtištěným vzorem, a pak z důvodu toho, aby se Vám už nestalo, že nemáte co vyšívat, tedy abyste měli vyšívací sadu vždy po ruce, když nebudete mít co vyšívat, koupíte si z praktických důvodu tu kterou vyšívací sadu. Už jenom proto, že při komparaci ceny mulinek na dokončení obrazu a vyšívací sady, je vyšívací sada levnější. Až jste ve fázi, kdy máte už tu vyšívací sadu, objevíte nejspíše v různých časopisech, jako Kreativ, nebo Výšivka, předtištěné vzorky malých obrázků, ale i větších obrazů, např. u Výšivky: chatiček, bonsají a zámků, nebo i v každém čísle časopisu Dekor jsou nějaké předtištěné vzorky na vyšívání. Začněte uvažovat, že si koupíte nepředtištěnou, holou, samotnou kanavu, anebo aidu, na kterou budete různobarevnými bavlnkami z levných vyšívacích sad na internetu vyšívat ptáčky, houby, kuchyňské ovoce a podobně. Později, nebo i jinou vyšívací látku, která se Vám pak, asi o půl roku později začne na něco hodit, např. jutová, režná kanava. K tomu se ale ještě dlouho nedostanete. Zatím nemáte peníze na další bavlnky, takže se pustíte do vyšívání té sady s předtištěným obrázkem. Zjistíte ale, že Vám k sadě přibalili i předtištěný vzor ( tzv. papírovou předlohu) na vyšívání, a tak to s ním zkusíte.

Ze začátku vyšívate podle barev, ale pak Vás napadne vzít si tu papírovou předlohu. Zjistíte, že už to máte podle barev špatně, a začněte vyšívat raději podle plánku (tím také myslím papírovou předlohu).

Pak zjistíte, že to máte jinak, lépe, podle té papírové předlohy, než podle barev na kanavě, ,nebo aidě. A na závěr zjistíte, že to máte hezčí podle Té Papírové předlohy.

Zjistíte časem, že ty barevné nuance prostě pouhým okem rozlišit nemůžete, a i že jste ten předešlý obrázek vyšili špatně. Ale hlavně, že je to trochu jinak předtištěno na plánku, než na kanavě, resp. aidě, a že je to předtištěno lépe na tom plánku (než Vy to podle těch barev vyšívate).

Pak už si po nějaké době vyšívání koupíte nepředtištěnou kanavu, možná už doma nějakou lehčí máte. A na té začněte vyšívat na nepředtištěné kanavě, resp. aidě, podle papírové předlohy např. ubrousek.

Pak si konečně koupíte holou kanavu, nebo aidu a začněte vyšívat malé, ale už i větší obrázky podle papírových předloh v časopisech, a později i jiných.

Pak pochopíte, na co je ta vyšívací sada s nepředtištěnou kanavou, či aidou. Že máte vše v jednom, v jedné sadě.

A umíte vyšívat!

Ale, aby to mělo nějaký happy end, nejlepší je si koupit zvlášť předtištěnou kanavu, zvlášť mulinky, a k tomu ještě zvlášť Papírový vzor a zvlášť PDF vzor! 

O mé výšivce

Tatry (Ráno v horách), 48x16cm

 

 

Autor: Sára Mašínová | neděle 16.10.2022 11:05 | karma článku: 5,94 | přečteno: 210x
  • Další články autora

Sára Mašínová

Základy háčkování

Není třeba kupovat složitou odbornou literaturu. Zde najdete krátký internetový návod, jak se naučit háčkovat jednoduše, včetně projektů pro začátečníky. Tak jsem se naučila základy háčkování i já...

3.10.2023 v 9:12 | Karma: 6,20 | Přečteno: 271x | Diskuse| Ona

Sára Mašínová

Základy pletení

Základy pletení se můžete dobře a snadno naučit i z internetu, a to včetně těchto stránek, ale musím přiznat, že zde budu hlavně odkazovat na některá kvalitní videa na YouTube, s vlastními poznámkami, které snad také obohatí Vaše

20.9.2023 v 19:08 | Karma: 5,78 | Přečteno: 284x | Diskuse| Ona

Sára Mašínová

Podzimní jóga

Jóga, procházky, a životní styl bez auta. Krásný jógový den i Vám! Jistě se nám všem chce vyrazit na procházku, tak Vás chci na ni nalákat!

11.9.2023 v 17:48 | Karma: 3,55 | Přečteno: 81x | Diskuse

Sára Mašínová

Z Deníku: Úterý 21. března 2023

Pane Bože, Dej mi moudrost, Dej mi víru, A dej mi myšlení, Abych dobře vládla, Aby bylo dobře lidem všem, i všem přírodě, Amen.

22.3.2023 v 0:13 | Karma: 4,41 | Přečteno: 163x | Diskuse| Politika

Sára Mašínová

Jak se naučit pracovat na zahrádce?

Mnoho mladých lidí má problém, že by se rádi naučili pracovat na zahrádce. Chtěli by sadit stromky, mít záhony plné květin a vypěstovat si pro sebe zeleninu, ale neví, jak na to...

3.7.2022 v 9:40 | Karma: 10,66 | Přečteno: 314x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stál, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  16:17

Nehoda v neděli dopoledne téměř dvě hodiny komplikovala provoz na hlavním železničním koridoru mezi...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Při nehodě se...

Záchranáři měli ve vzduchu naráz tři vrtulníky, zasahovali i na hoře Říp

28. dubna 2024  15:56

V Ústeckém kraji zasahovaly v jednu chvíli tři záchranářské vrtulníky. Jeden letěl pro vážně...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  15:50

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 469x
"Čím těžší je práce, které ve jménu lásky věnuješ své síly, tím je tvé nadšení větší. Čím víc dáváš, tím se stáváš větším." Antoine de Saint-Exupéry

Seznam rubrik