E-government a eObčanka

1. 01. 2019 14:09:36
V celé Evropské Unii se digitalizuje veřejná správa a tento projekt už je úspěšně spuštěn, přesto o něm většina občanů nic neví. Přináším zde aktuální článek o tom, co E-government a eObčanka jsou a jak fungují.

V posledních měsících jsme si mohli všimnout, že zmizela stránka Portálu veřejné správy. Tento projekt byl od začátku podroben kritice, zejména veřejné správy, protože dočasně zmizel zároveň i jediný oficiální zdroj platné právní úpravy. Přesto vedl k významnému úspěchu.

V celé Evropské Unii se digitalizuje veřejná správa, včetně České republiky, a tento projekt už je úspěšně spuštěn, přesto o něm většina občanů, dokonce ani právnické veřejnosti, nic neví. Přináším zde aktuální článek o tom, co E-government a eObčanka jsou, jak fungují, co musíte udělat, abyste se do systému dostali.

Co je to E-government?

E-government je digitalizovaná veřejná správa. Už žádné chození po úřadech, veškeré věci můžete vyřídit z tepla domova. Všechno, co musíte znát je adresa Portálu veřejné správy: gov.cz. Je to správa přes internet.

Co je to eObčanka?

Nový platný občanský průkaz s čipem. Jde o převratný vynález srovnatelný například s platební kartou. Každý občanský průkaz vydaný po 1. 7. 2018 obsahuje čip, který lze přečíst čtečkou čipových karet, která se dá koupit v každém obchodě s elektronikou. Každý nově vydaný občanský průkaz je eObčanka, takže ji možná doma už máte.

eObčanka je i název aplikace, kterou si můžete zdarma stáhnout na stránkách Portálu veřejné správy.

eObčanka je i oficiální název tohoto projektu, jako například projekt CzechPoint, který byl začátkem digitalizace veřejné správy v Česku.

Jak to funguje?

Zajdete si na nejbližší obecní úřad a vyřídíte si nový občanský průkaz, který od 1. 7. 2018 obsahuje čip. Aktivace čipu: zadáte dva kódy: IOK - identifikační osobní kód (4 – 10 místný číselný kód) a DOK (deblokační osobní kód). Funguje to zhruba jako na mobilním telefonu pin a puk. Pokud zadáte 3x po sobě špatně IOK, musíte účet odblokovat DOK. Jde o opatření proti zneužití, jako pin na platební kartě. Doma připojíte svůj občanský průkaz pomocí čtečky čipových karet k počítači, přihlásíte se na stránkách Portálu veřejné správy k aplikaci eObčanka pod kódem, který jste si při vyřizování občanského průkazu zvolili a vyřizujete veškerá podání přes internet.

Nejprve ale musíte svůj občanský průkaz aktivovat.

Jak na to?

  1. Pořiďte si nový občanský průkaz. Od 1.7. 2018 mají čip všechny občanské průkazy.

  1. Čip své eObčanky můžete aktivovat na obecním úřadě při převzetí nebo kdykoli později zadáním 4-10 místného číselného kódu (Identifikační osobní kód - IOK) a deblokačního osobního kódu (DOK).

  1. Koupíte si v libovolném obchodě s elektronikou čtečku čipových karet.

  1. Stáhnete si aplikaci eObčanka.

  1. Přihlásíte se pomocí IOK a můžete zařizovat své záležitosti přes internet

Jaké jsou výhody aplikace eObčanka?

Pomocí aplikace eObčanka si můžete vyžádat přes internet např. potvrzení o bezdlužnosti, získáte informace o svém důchodu, nebo o neschopence. Tato aplikace má i výhody, které nesouvisí pouze s veřejnou správou, například vám vystaví e-recept, pro který byste jinak museli do ordinace. Zjistíte i to, kolik máte jako řidič bodů. Vyjedete si výpis z rejstříků, včetně rejstříku trestů, nebo zjistíte výši nemocenské.

A to není všechno, budou přibývat další úřady a města, které eObčanku používají a také další věci, které budete pomocí eObčanky moci vyřídit. V budoucnu, by takto měla být propojena správa v celé Evropské unii, takže by bylo možné vyřídit i záležitosti přesahující hranice České republiky. Je i možné, že se prostřednictvím E-governmentu bude volit nový prezident.

Datová schránka

Současně s aktivací eObčanky získáte i přístup k datové schránce. Co to je datová schránka? Datová schránka je něco jako e-mail. Je to online poštovní schránka, do které vám chodí veškeré dokumenty, které Vám správní úřad zasílá.

Zdroje:

Portál veřejné správy: portal.gov.cz

Soubor zákonů, E-government a GDPR

E-government v České republice - Právní a technologické aspekty, 2. vydání, Mates Pavel, Smejkal Vladimír

Autor: Sára Mašínová | úterý 1.1.2019 14:09 | karma článku: 12.73 | přečteno: 705x

Další články blogera

Sára Mašínová

Základy háčkování

Není třeba kupovat složitou odbornou literaturu. Zde najdete krátký internetový návod, jak se naučit háčkovat jednoduše, včetně projektů pro začátečníky. Tak jsem se naučila základy háčkování i já...

3.10.2023 v 9:12 | Karma článku: 5.63 | Přečteno: 265 | Diskuse

Sára Mašínová

Základy pletení

Základy pletení se můžete dobře a snadno naučit i z internetu, a to včetně těchto stránek, ale musím přiznat, že zde budu hlavně odkazovat na některá kvalitní videa na YouTube, s vlastními poznámkami, které snad také obohatí Vaše

20.9.2023 v 19:08 | Karma článku: 5.78 | Přečteno: 282 | Diskuse

Sára Mašínová

Podzimní jóga

Jóga, procházky, a životní styl bez auta. Krásný jógový den i Vám! Jistě se nám všem chce vyrazit na procházku, tak Vás chci na ni nalákat!

11.9.2023 v 17:48 | Karma článku: 3.12 | Přečteno: 81 | Diskuse

Sára Mašínová

Z Deníku: Úterý 21. března 2023

Pane Bože, Dej mi moudrost, Dej mi víru, A dej mi myšlení, Abych dobře vládla, Aby bylo dobře lidem všem, i všem přírodě, Amen.

22.3.2023 v 0:13 | Karma článku: 3.34 | Přečteno: 163 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 10.52 | Přečteno: 126 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.15 | Přečteno: 541 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 520 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 470 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 469

"Čím těžší je práce, které ve jménu lásky věnuješ své síly, tím je tvé nadšení větší. Čím víc dáváš, tím se stáváš větším." Antoine de Saint-Exupéry

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...